Poëzie, tussen klei en kunst

Out-of-the-BoxBloggen is geen kunst, dus trakteer ik mezelf graag op een expositie.
Vandaag was ik in Soest, bij de jubileumtentoonstellingen Out-of-the-Box I en de vierde Miniatuur Biënnale (‘Uit de kubus’). In beide tentoonstellingen zijn enkele poëtische werken te vinden.

Woordhouwen en beeldschrijven
Ik houd van tentoonstellingen, ik val voor miniaturen en ik krabbel graag (op) voor kunst. Ook als kunst begint in een handelszaak. Art supply winkel de Hazelaar biedt een klein walhalla voor de beeldhouwer: buiten liggen de mooiste marmers; binnen liggen met diamant beklede beitels. Instrumenten voor kunst, in vitrines uitgestald: ik wou dat ik kon houwen. In plaats daarvan waag ik er graag enkele woorden aan en lever er een setje onbewerkte beelden bij (zie de foto’s onder).

Tussen klei en kunst
De grootste kunstwinkel van Nederland vormt de opmaat naar het Soester souterrain van Stichting HazArt. Je loopt er van klei naar creatie, van gereedschap naar galerie. Ik begon klein met de 10x10x10 cm werken bij de Miniatuur Biënnale en eindigde met de granieten ‘Toren’ in de beeldentuin. Koffie met appelgebak sloeg ik over, maar de gratis Kunstkrant ging mee naar huis.

Miniatuur Biënnale – uit de kubus
50 Kunstenaars hebben ieder 2 werken gemaakt, van maximaal 10x10x10 centimeter. Ik heb me laten vertellen dat het thema (‘Uit de kubus’) is geïnspireerd op de Haagse Wonderkamers.
De 100 miniatuurwerken zijn mooi verdeeld over vier panelen. Geen multimedia-werk, wel veel diversiteit in materialen en concepten. Ik heb meerdere rondjes om de vier panelen met kleine werken gelopen; er valt veel te zien en te genieten, waaronder ook poëtisch werk van Gerard Beentjes en Claudie Douwes Dekker (ik heb er geen foto van).

Out of the Box I – jubileumtentoonstelling
Meer dan 90 ex-exposanten laten in de Out-of-the-Box-tentoonstellingen hun werk zien. De jubileumtentoonstelling loopt tot 6 mei 2017. De Out of the Box expositie is in een andere ruimte dan de Miniatuur Biënnale.
Ik val voor de fietsbandenvis (Lia van Vugt), de bijenbuste (Karola Veldkamp), het grafisch werk van Ieva Babilaite-Ibelgauptiene, en het beeldend werk van Marion van der Schelde.
Natuurlijk moest ik ook even stilstaan bij de bronzen poëet (Richard Brixel) en de gipsen Lucebert (Evert van Kooten Niekerk).

Lepe lezers blijven zitten
Je hebt nog een week om de vierde Miniatuur Biënnale (‘Uit de kubus’) te zien. Misschien mis je deze (tot 28 januari 2017), geniet dan tot 6 mei van de jubileumtentoonstelling Out-of-the-Box I, II of III (check de data). De beelden in de beeldentuin behoren tot de permanente collectie van HazArt.
Lepe lezers doen een tour op Facebook.

twittermail