Vakantie voor zeven dorpen

Onze gemeente wordt overspoeld door recreanten. Het Poëtisch Bureau voor Toerisme heeft gesmeekt om een tegengeluid.

We beginnen in Driebergen. Een fijn dorp voor forenzen. Het heeft klompenpaden, ruiterpaden, zebrapaden en levenspaden; single tracks en bonustracks. De grond is er opgestuwd, net als de schedelpan van de meeste inwoners: er wonen coaches en kunstenaars.
Driebergen roept dat het vuurwerkvrij is maar jaagt er op Oudjaarsnacht de volledige verzameling explosieven van twee jaar doorheen.

Doorn is keizerlijk, koninklijk en bosrijk. Elke dag smullen van skitaart met uitzicht op het duurste gemeentehuis van Nederland en het standbeeld van Vestdijk: wie wil dat niet? Zelfs de Zonnebloem komt hier vakantie vieren. Er is geen terras meer vrij.

Dan maar naar Maarn: Maarn heeft een zandafgraving met een zwerfsteneneiland en een vennetje dat op warme dagen A12-automobilisten naar de afslag lokt. Beneden wachten bordjes: verboden te zwemmen! Pas op voor drijfzand! Er is geen oprit om de snelweg op te komen. Je kunt er hier alleen maar af.

Van drijfzand naar moeras, naar ons kleinste dorp, Maarsbergen. Het huisvest een bakpaleis. Kasteel Maarsbergen heeft Heel Holland Bakt afgesnoept van Leersum.

Het sympathieke Leersum, waar vorig jaar het Lombokbos sneuvelde door een Valwind, plant nieuwe bomen.
In augustus rijden er praalwagens met extraverte Dahlia’s en een introverte bloemenkoningin. Het Leersumse Veld heeft meer vogelaars dan vogels.

De Rijksstraatweg brengt ons in Amerongen. Het lijkt een lieflijk plaatsje aan de Neder-Rijn, met een pont en café De Proloog waar wielrenners zich komen laven aan een Latte of een Leffe na een helletocht over d’Alto de Amerongen. Een overschatte glooiing van nog geen 70 meter hoog.

We stranden in Overberg: Overberg heeft een boshotel, met vier sterren. Het dorp ligt fraai; als je hier blijft hoef je tenminste die ellendige berg niet meer op en ben je al bijna in de Gelderse Vallei.

Mensen, de Utrechtse Heuvelrug houdt ook van vakantie dus ga vooral naar de Gelderse Vallei.
Gera Pronk
26 februari 2023

twittermail