In 12 blogs naar een eerste uitgave

Waar te beginnen? Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik mijn goede schrijfvoornemen zou uitvoeren. Maar nu?

Honderd meter schrijven
“De 100 meter is de kortste sprintwedstrijd die door senioren op een outdoor-baan gelopen wordt. Dit onderdeel wordt ook wel het koningsnummer van de atletiek genoemd.” Aldus wikipedia.
Een prachtige metafoor voor een experimentele letterloop, dacht ik in december 2013. Zou het me lukken om honderd meter te schrijven? Ik sleutelde een formule in elkaar, startte een WordPress blog en begon aan mijn koningsnummer.

Tienduizenden verweesde karaktertjes
Mijn project “Honderd meter schrijven” leidde in twee jaar tijd tot meer dan honderdvijftig meter bonte webtekst. Hoera?
Nou, nee. Mijn feuilleton is uit de hand gelopen, en mijn gedichten hebben geen thema. Ik wil mijn project afronden, maar de finish is niet meer in zicht. Sterker nog: ik ben die hele finish kwijt.
In de afgelopen jaren heb ik tienduizenden karaktertjes geschapen die louter leven op elektrische stroom. Ze snakken naar een papieren kaftje, maar staan naakt en ongelezen in een website hoekje. Ik, hun schrijver, heb geen idee hoe ik uit dit ‘woordvolk’ iets lezenswaardigs kan destilleren.
Na twee jaar chaotisch woord-verwekken, is het opnieuw tijd voor een goed voornemen.

Van honderd meter naar twaalf blogs
Voor een volgende stap heb ik hulp nodig. Ik ga twaalf onconventionele acties uitvoeren, om te komen tot een (onconventionele) papieren uitgave. De eerste stap is meer zelfkennis kweken, door bij te houden wat ik doe via een blog.
Straks kan iedere chaotische schrijver teruglezen of uit een janboel van stukjes een ordentelijke publicatie gehaald kan worden.

Keuzestress
Een aantal van mijn ideeën heb ik al in gang gezet:
ik heb de directeur van mijn regiobibliotheek benaderd (het resultaat was boven verwachting). Ik gebruik een offline versie van scripttool Celtx voor meer structuur in mijn feuilleton; ik heb een account aangemaakt op Literairwerk.nl voor een mogelijk review, en ik overweeg een schrijfcursus te gaan volgen. Verder kijk ik hoe ik met poëzie de boer op kan; ik wil dit jaar ook een start maken met een biografie en een visitekaartje.
In totaal heb ik 16 ideeën, die ik nog moet terugbrengen tot 12.
In mijn laatste blog kun je lezen of het is gelukt om tot een uitgave te komen.

Van vormeloze web-klomp, tot papieren kleinood
Wat heeft dit eerste blog mij opgeleverd? Honderdmeter heeft er een extra categorie “blog” bijgekregen, wat het uitgeven complexer maakt. Het aantal meters is met twaalf toegenomen (dit was eigenlijk niet de bedoeling). De finish is nog steeds zoek. Ik heb er twee nieuwe problemen bij gekregen (keuzestress voor het bloglijstje, en het tijdig opleveren van vervolgblogs). Verder heb ik wat accounts aangemaakt, waar ik waarschijnlijk binnenkort op gespamd ga worden. Daarnaast is mijn vaste proeflezer, deze avond, na het lezen van drie blogversies, opvallend vroeg onder de wol gedoken met échte literatuur. En 2016 is pas één dag oud.

Reacties
Reageren mag. Graag zelfs. Weet wel dat het bovenstaande lijstje geen enkel houvast biedt voor de inhoud van een volgend blog. Grote kans dat ik weer iets nieuwers, of leukers heb ontdekt.
Als je vindt dat dit blog te weinig feiten bevat: wist je dat chaos wel 32 synoniemen kent? Kleinood kent er maar twee.
Stuur een tweet naar: @honderdmeter

3376 karakters = ca. 12,70 m.
Copyright © 2015 · Honderd Meter

twittermail

2 gedachten over “In 12 blogs naar een eerste uitgave

  1. Pingback: Monday, monday | Honderd meter

  2. Pingback: Blue Tuesday | Honderd meter

Reacties zijn gesloten.